Näin matkan jälkeen yritän koota koko matkan pieneen kompaktiin pakettiin, näin niin kuin kokemuksena.

Yleisvaikutelma

Matka oli yleisesti ottaen, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta, menestys. Suurin piirtein kaikki se ehdittiin ja nähtiin mitä haluttiinki. Vieläkään ei tosin päästy Main Street Vehiclesin tai Horse Drawn Streetcarsien kyytiin, mutta ei ne nyt niin kärkipäässä listaa olleetkaan. Kerran nähtiin yksi niistä liikenteessä, mutta silloin suunta oli ihan muu kuin Main Street, eikä niissä näkynyt koskaan toimintaa silloin kun me olimme Main Streetin suunnalla. Jostain olimme myös kuulleet huhun että monta vuotta poissa käytöstä olleet River Rogue Keelboatsit olisivat heinäkuun alussa taas auenneet, mutta kiinni olivat. Ei silti mikään suuri pettymys sekään.

Tosiaan Versaillesin kokemusta laimensivat remontti, hieman sää ja suihkulähteiden toimettomuus.

Sää oli puolen matkaa aurinkoinen ja helteinen, toisen puolen ihan siedettävä, vaikka välillä hieman sade ripsuttelikin. Kuuma siellä oli viimeiset päivät, pilvistä ja sateista huolimatta. Kotiin palattua palelin pari päivää. Matkalla onnistuin myös polttamaan niskani, mutta onneksi vain niskani (nyt se kesii ja alta paljastuva iho on arka). Muut välttyivät palovammoilta, tytär tosin sai aika voimakkaat aurinkoihottumat parina päivänä.

Järjettömiltä jonotuksilta lopulta vältyttiin. Se oli yllätys, miellyttävä sellainen. Suuresti auttoi myös hyvä matkaan valmistautuminen ja etenemissuunnitelma, ei paljoakaan turhia palloiltu edestakaisin.

Hotelli

Disney Hotel Cheyenne oli miellyttävä, mielestäni ihan hyvä hotelli ottaen huomioon että on Disneyn omista hotelleista toiseksi halvin. Huone on pieni, mutta ei siellä onneksi paljon aikaa vietettykään. Ajanviettopaikkana, jos majoituspaikassa aikoisi viettää enemmän aikaa, parempi olisi ehdottomasti se viimevuotinen mökki Davy Crockett Ranchilla. Mutta siellä asuessa tarvitsisi olla auto käytössä, joten siinä on omat hyvät ja omat huonot puolensa. Cheyennen alue oli sekin kuitenkin laaja, ja tekemistä löytyy pihapiiristä poniratsastuksesta poljettavilla Golfkärryillä aluetta kiertämiseen (joita me ei kuitenkaan käytetty hyväksemme). Pihalla oli lava, jolla oli ohjelmaa aina silloin tällöin. Hotellin henkilökunta oli miellyttävää, myymälä oli valikoimaltaan ihan kiitettävä, ravintola ihan hyvä ainakin aamiaisilla ja tunnelma oli lännenmeininkiä. Kovaäänisissä soitettiin jatkuvasti Lehmäjengin soundtrackia, joka toki sopii tunnelmaan, mutta saattaa olla pidemmän päälle kyllästyttävää.

Disneyland Park

Ei juurikaan muutoksia viimevuoteen, mutta se olikin tiedossa. Paitsi tietysti 15-vuotisjuhlakoristelu. Ei oikeastaan moitteita juuri mistään. Vesipisteitä (juomalähteitä) oli siellä täällä, joten juotavaa ei tarvinnut ostella jatkuvasti. Henkilökunta oli miellyttävää, mitä niiden kanssa tuli kanssakäytyä.

Puiston top 5 kohdetta/esitystä (minun makuni perusteella ei mitenkään välttämättä paremmuusjärjestyksessä):

  • The Tarzan Encounter (Frontierland)
  • Star  Tours (Discoveryland)
  • Big Thunder Mountain (Frontierland) – hurjuudestaan huolimatta
  • Fantillusion paraati (Main Street)
  • Pirates of the Caribbean  (Adventureland)

Maista silmääni tunnelmaltaan miellytti eniten Frontierland, lännenmeininki on jostain syystä lähellä sydäntäni.

Walt Disney Studios Park

Tunnelma hieman keskeneräinen, johtuen rakenteilla olevasta The Twilight Zone Tower of Terrorista ja sen ympärille rakenteilla olevasta Hollywood Boulevardista johtuen, jotka aukeavat vasta ensivuoden alussa. Hienoa olisi ollut nähdä ne valmiina, mutta itse laitteeseen en olisi halunnut, ja hieman epäilen, ettei siihen olisi kukaan muu mennyt kuin korkeintaan mies, jos hänkään. Kyse on kuitenkin jopa vapaapudotusta hurjemmasta pudotuksesta pilvenpiirtäjähotellin hissillä, joten ei kiitos mulle.

Uutuusvuoristorata Crush’s coaster taisi vetää massat, ja siellä oli jonoa kokoajan. Tosin toisena Studiopäivänämme se meni kesken päivän epäkuntoon. Onneksi olimme jo siinä vaiheessa kokeneet sen. Uusiksijärjestelyistä ja uudisrakennuksesta johtuen taka-alalle jäänyt Tram Tour oli meidän onneksemme hiljainen, ei siis tarvinnut sinnekään jonottaa turhia.

Studioissa oli kuitenkin eniten uutta nähtävää, entinen Animation Courtyard on nyt Toon Studios, kulissit oli muuttuneet ja paikkoja oli pistetty hieman uusiksi.

Puiston top 5 (kts. yltä arvosteluperusteet):

  • Cinemagique
  • Motours, Action… Stuntshow spectacular
  • Studio Tram Tour
  • Crush’s Coaster
  • Cars Quatre Roues Rallye

Bonuksena Cherbourgin sateenvarjot kulissi, jossa tekosadetta. (Lisähuomautuksena, ihana on se elokuvakin)

Disney Village

Paljon muuta kuin pelkkiä kauppoja ja ravintoloita. Jos olisimme olleet aikuisemmalla porukalla (ei siis pieniä lapsia), sieltä olisi löytynyt myös pari isoa elokuvateatteria. Minni-juna kiersi siellä jossain, jäi meille epäselväksi oliko se maksullinen vai maksuton, mutta sen kyytiin emme ehtineet. Lake Disneyn ympäristössä oli myös kaikenlaista puuhaa vuokrattavista polkuveneistä mönkijöihin. Ne tosin olivat kaikki maksullisia, joten niitä ei tullut tällä reissulla hyödynnettyä ja kokeiltua.

Ostokset

Kaupoissa on ostospalvelu: jos teet ostoksesi ennen kello kolmea, saat tavarat toimitettua illaksi joko hotellisi myymälään tai Disney Villagen Disney-myymälään. Palvelussa on tosin parantamisen varaa. Meidän mielestämme kello kolme on aika aikainen ajankohta. Toiseksi, sitä palvelua ei juurikaan mainostettu. Kolmanneksi, teimme ostoksia juuri ennen kolmea eräässäkin myymälässä (nippa nappa, mutta ei kello ollut vielä ihan kolme), ja ilmoitettiin, että liian myöhäistä, joten emme sitten ostaneetkaan, kun emme halunneet raahata niitä loppupäivää mukanamme. Ostimme sitten muualta myöhemmin.

Ostimme aika paljon sitä sun tätä, mm. tuliaisia mutta myös matkamuistoja, mm. jääkaappimagneetteja, valokuva-albumit (3 kpl – lapsille taas omat ja meille tällä kertaa myös oma), ensi vuoden seinäkalenteri. Saimme kuitenkin kaiken mahtumaan samaan määrään laukkuja ja kasseja kuin tullessakin. Ja kauppoja löytyy joka kulmalta ja joka lähtöön.

Ruokailu

Puistojen ravintolat on aika kalliita. Turvauduimme vallan pikaruokaan, hampurilaisiin ja vastaaviin, ei tullut mieleenkään pulittaa ruuasta sen enempää. Lasten aterioihin sai sentään juotavaksi veden ja ranskalaisten sijasta porkkanatikut.

McDonaldissa kävimme niin Villagessa kuin Pariisissakin. Suomen mäkkärit saisivat ottaa oppia lastenaterioihin. Porkkanatikut ovat niin paljon parempia ja kätevämpiä kuin kokonaiset pikkuporkkanat. Ja lapsilla oli valittavanaan ateriaan myös jälkiruoka, joista tyttö tykästyi Pom Potesiin, joka oikeastaan on vain omenasosetta, mutta silti.

Loppusanat

Hyvät muistot koko matkasta: lapset kiukuttelivat loppujen lopuksi vähemmän kuin viimevuonna, nenäkin on jo melkein parantunut, samoin mustelmat ovat pian pelkkä muisto vain. Seuraavaksi jonnekin muualle päin maailmaa, mutta kyllä me joskus vuosien päästä saatamme vielä palata tuokin paikka kokemaan uudestaan.

Disneylandin matkaa suunnitteleville suosittelen suunnittelemaan matkan hyvin etukäteen. Melko onneton apu suunnitteluun ovat Disneyland Parisin omat sivut, paljon parempi ja perusteellisempi sivusto on DLRP Magic.

***

Valokuvia tuli matkalla otettua yhteensä yli 1800!! Joten en ole jostain syystä vieläkään onnistunut valkkaamaan niistä niitä harvoja ja valittuja, jotka haluan Sanattoman puolella julkaista. Niistä tulee olemaan hiton vaikeaa valkata myös ne 200 ylitse muiden jotka haluamme ostamaamme albumiin teetättää... Yritän nyt kuitenkin vielä tämän viikon aikana saada niitä kuvia näytille, edes muutaman.