...sillä olin jo ihan unohtaa viimeviikkoisen keskiviikon. Joten palatkaamme ajassa taaksepäin. Olimme tiistaiaamuna heränneet siihen, että meidän palovaroittimemme, kaikki kolme yläkerran makuuhuoneissa, ulvahtavat korviasärkevään piipitykseen. Lapset olivat olleet jo jonkinaikaa hereillä. Ja kaikki oli varsin mallikkaasti, joku palohälyistä vain antoi vikasoiton, ja koska ne ovat verkkoon asennettu, kaikki huutaa kun yksi huutaa. Okei, välikohtaus ohi ja ihana hiljaisuus. Tiistaiaamuinen oli vain esimakua. Keskiviikkopäivällä se palohälyyttimen perhana aloittaa sen taas. Aluksi ihan harvakseltaan, suht pitkin väliajoin antaa sellaisen sekunnista muutamaan sekuntiin ihanaa kimatustaan. Mies käy kaupassa ostamassa niihin varmuuden vuoksi uudet paristot, vaikkei se ole se normaali paristovaroitus. Mies vaihtaa varoittimiin ostamansa paristot. On kuin palovaroitin ihan pilkallaan päättäisi tässä vaiheessa vaan kiihdyttää tahtiaan. Minuutin parin välein samaa infernaalista ulvotusta, poika pakeni pihalle, kun ei kestänyt. Mies soittelee sinne tänne ja kyselee, voiko pakkasen kuiva ilma aiheuttaa tuon. Ei kuulemma pitäisi. Entä se, kun ilmastointi puhaltaa pojan huoneessa suoraan palovaroittimeen. Ei pitäisi. Muutaman puhelun tehtyään mies saa langanpäähän palovaroittimiemme maahantuojan edustajan. Ystävällinen herra lupaa lähettää uuden tilalle. Mutta se ei auta sen hetken piinaamme, joten mies kytkee palovaroittimien ja ovikellon sulakkeen pois ja menee irroittamaan palovaroittimen piuhastaan. Ihana hiljaisuus.

Teimme huomion, että se ilmastoinnin puhaltama ilmavirta jostain syystä oli se aiheuttaja hälyille (mies laittoi käden virran eteen esteeksi, niin häly hiljeni). Ja niitähän ei edes saisi asentaa sellaiseen kohtaan että ilmanvaihto (ei voi puhua oikeastaan ilmastoinnista, ei meillä ole kesällä mahdollisuuksia viilentää kämppää sen avulla) puhaltaa siihen suoraan. Rakennusmiehet ovat tehneet joskus aikanaan asennusvirheen. Ja se on todennäköisesti aiheuttanut ilmanvaihdon puhaltaman pölyn kertymisen hälyttimeen saaden sen lopulta sekoamaan. Meillä oli viime keskiviikosta asti se hälytin pois kytkettynä kokonaan.

Tänään tuli uusi palohälytin. Mies asensi sen jo, ja näyttää auttaneen. Ei vikahälyjä.

Meillä on alakerrassakin palohälytin, pitäisi olla samaan verkkoon kytketty. Mutta jo ennen meidän tänne muuttoa se oli jotenkin kärähtänyt se hälytin sisältä. Täällä oli meneillään silloin takuukorjaukset (oli vajaa 2 vuotta vanha rivitalokiinteistö kun tähän muutettiin) ja kuulemma tuon palohälyttimen vaihtaminen niiden korjausten yhteydessä ei onnistunut. Nyt ihmettelemme sitä kovin, miksei, sillä viimeviikolla vaadittiin vain yksi puhelu, ja he lähettivät uuden hälyttimen noin vain. Luulisi nyt rakennuttajalle uuden hankkimisen olevan ihan yhtä helppoa. Ollaan ihan öönä. Tuo alakerran hälytin toki toimii, mutta vain pariston varassa, eli se ei aiheuta sitä ketjureaktiota kaikkiin hälyttimiin. Nyt kun pojan huoneen hälytin (jonka periaatteessa pitäisi olla toimiva) jää uuden asennuksen jälkeen "ylimääräiseksi", mies ajatteli töissä yrittää paineella puhaltaa sen sisältä pölyjä pois, ja asentaa sen sitten tähän ales. Josko meillä sitten toimisi kaikki palohälyttimet verkossa, niinkuin kuuluisikin.

***

Kone rutisuttaa jotain, joka toivonmukaan on projektin DiaDVD1 toimiva ja viimeinen versio. Se toki sisältää lukuisien diaesitysten lisäksi myös ihan aitoja videonpätkiä. Kimpula on hiihtämässä (yksin pururadalla, puhelin mukana, jollei kotiudu puolen tunnin sisällä, soitan perään) ja Prinsessa tanssahtelemassa. Mun pitäis mennä laittamaan pyykkiä koneeseen, on taas päässyt pyykkivuori kasvamaan turhan paljon. Niin, ja poika toi tänään kotiin kympin uskonnonkokeen (jossa tosin heillä sai olla kirja apuna, mutta kymppi on silti kymppi).

Jollei mun sormet olisi jäässä, niin voisi olla aika täydellinen hetki juuri nyt.