Finaali oli tosiaankin Grande. Sai ihastella ja jopa nauraa, sopivasti oli huumorilla maustettu.

Mutta ennen Finaaliakin oli ihan kiva seurata tunnelmaa. Emme sitten käyneetkään kaupungilla syömässä. Menimme sinne jo heti kun pääsi (19.40 viisujunalla) . Porukkaa riitti jo silloin turvatarkastusjonoissa. Ja sen sun tän maan lippuja. Toiset oli pukeutuneita lippuihin, toiset vaan kanteli niitä. Mielenkiintoisin ilmestys mielestäni oli mies, jolla oli päällään suomipaita ja kiltti.

Koska emme olleet vielä syöneet, niin söimme paikanpäällä PizzaHutin antimia. Istuimme ikkunanviertä myötäilevän pöydän ääressä. Siitä sai seurata kun paikalle virtasi viisuautoja poikineen ja tyhjinä pois. Meidän katsellessa saapui poliisisaattueessa paikalle kaksi mustaa autoa. Mietimme että oliko siinä Tarja Halonen seurueineen, ja jos oli, niin miksei ollut autossa suomenlippua liehumassa. Ehkei se sitten ollut Tarja. Paikalle saapui myös pitkä valkoinen limousine. Ketkäköhän siinä mahtoi tulla?

Salissa oli kiva seurata piippuhyllyltä muutama rivi aitioiden yläpuolelta odotusohjelmaa, alkutunnelmia ja yleisön virtaamista paikalle. Sieltä näki suurinpiirtein koko yleisömeren. Bongattiin ainakin kaksi Englanninlippupaitoihin ja Englanninlippusateenvarjoihin sonnustautunutta katsojaa. Mitäköhän maata he mahtoivat kannattaa? *vitsi vitsi* Jos vain tuntisi kaikki Euroopan liput niin melkein jokaisesta katsojasta olisi jotenkin voinut päätellä suosikki- tai kotimaat. Ja olihan siellä sitten myös niitä jotka kannattivat useampaa eri maatakin.

Shown alkaessa tunnelma oli katossa. Huh! Ja ei se latistunut juurikaan esitysten edetessäkään. Sitten kun äänestys alkoi, niin suuri osa yleisöstä käytti tilaisuuden hyväkseen ja virtasi ulos salista (suuri osa varmaankin pääasianaan jaloitella, ne penkit eivät ole mitkään erityisen mukavat. Joten kun ennen lähetystä katsojia oli pyydetty auttamaan lähetyksen aikana, ei tämä ilmeisesti oikein onnistunutkaan ihan täysin suunnitelmien mukaan. Sisään mennessä oli jaettu hehkutikkuja (sponsored by Sonera) ja ne olisi kaikkien pitänyt nostaa ylös siinä vaiheessa kun väliaikaohjelman pyöräilijä lähtee lentämään. Tosin siinä vaiheessa showta suuri osa oli edelleen jossain vessassa tai ostamassa/nauttimassa virvokkeita (mekin kävimme jaloittelemassa kun kappaleiden kertaukset lähtivät käyntiin ja palasimme vasta toisen kertauksen aikana). Silti se väliaikanumero oli aikasen vaikuttava.

Äänestys oli aika puuduttava, kun näytöt joista näki tilanteen kehittymisen, olivat niin kaukana, ettei tilannetta pystynyt seuraamaan kuin vain kiikareilla. Mutta aina kun Suomi sai 12 pistettä (nojoo, oliko se nyt kaksi kertaa), niin katsomo räjähti. Ja kun voittaja selvisi, niin mistä ihmeen kaukaa ne paikalle tuli (voiko olla niin kaukaa kuin messukeskuksesta?), se odotus hieman latisti tunnelmaa mielestäni.

Mutta, kaikenkaikkiaan ihan mahtava show paikanpäältä seurattuna. Nyt sitten kotiin katsomaan ne kovalevyltä, että miltä ne siellä näytti. Ja näkee paremmin ja lähempää kaikki esitykset, postikortit ja juonnotkin.

***

Tosiaan, kotiin. Kaikki on pakattu jo tätä tietokonetta lukuunottamatta ja mies on hakenut jo autonkin hotellin eteen. Ei sitten enää muuta kuin kohti Turkua.