Tytöllä alkoi tänään sitten se puheopetus. Yllättäen minun suureksi hämmästykseksi puheopettaja puuttui tytön R:ään ja S:ään, eikä R:ään ja L:ään, mitkä minun korvani kertoo olevan puutteellisia. S:än Prinsessa mielestäni ääntää tarpeeksi oikein, ettei siihen tarvitsisi puuttua. Toki se ässä nyt suhahtelee vähän heikommin tai eri tavalla, kun työllä ei vielä ole nimeksikään etuhampaita maito-sellaisten lähdettyä.

Kun katselin tytön saamaa puhevihkoa, totesin, että mulla on sitten ilmeisesti ässävika, koska sanon ässän niin, että kielenkärki melkein osuu etuhampaisiin ja kielen, ei kärki, vaan vähän kärjestä eteenpäin oleva osa koskettaa hammasvallia eli "hyppyriä". Tytön saamien ohjeiden mukaan niin ärrässä, deessä, ällässä, ännässä kuin myös ässässä, kielen kärjen kuuluisi koskettaa hyppyriä. Mies sanoo ässän suurinpiirtein samoin kuin minä. Sen lisäksi mies sanoo deen ihan väärässä paikassa kielenkärki taaksepäin kitalakeen taipuneena. Minä sanon sentään deen ihan oikeassa paikassa. Mutta silti, ei ihme että Prinsessalla on puhevika, kun ilmeisesti vanhemmillaan on sellaisia (pitkään tietämättämme) edelleen. Minä olin ärrän ja ässän takia puheopetuksessa pienenä koululaisena, mutta luulin, että olin ne siellä sitten oppinut oikein. Kuinka väärässä olinkaan.

Nooh, en ota siitä nyt suuria paineita. Harjoittelemme säännöllisesti päivittäin viitisen minuuttia ja olen tyytyväinen, jos ällä vahvistuu (se on mielestäni äärimmäisen heikko vaikkakin jo ehkä ällämäisempi kuin esim. vuosi sitten) ja oppisi ärrän päRäyttämään.

***

Aamut ovat mulla aina vaikeampia ja vaikeampia, lähinnä herääminen. Ei millään jaksaisi herätä. Suuri syy siihen on se, etten tunnu iltaisin saavan itseäni millään ennen yhtätoista nukkumaan (eilen sentään jo puoli yhdeltätoista) ja vaikka töitten jälkeen väsyttääkin kovin, en syystä tai toisesta pääse päiväunille tai nokosille.

***

Partiolaisuus puhutti tänään Marikaa. Meillä on nyt sitten kaksi partiolaista, sudenpentua. Prinsessakin aloitti partiossa, samassa lippukunnassa kuin veljensäkin. Tosin tytöt ja pojat kokoontuvat eri aikaan. Se isompi sudenpennuista (jonka pitäisi ikänsä mukaan olla jo vartiossa, mutta päätti jatkaa vielä kolmannen vuoden sudenpennuissa iästään huolimatta) oli tänään tosin "kadoksissa" ulkona huitelemassa juuri silloin kuin olisi pitänyt lähteä partioon, joten häneltä jäi tänään kokous väliin. Prinsessa on omassa kokouksessaan parhaillaan.

Mitä harrasterintamaan muuten tulee, pojalla on harrastukset vähentyneet. Sähly jäi, mitä ilmeisemmin, erinäisistä seikoista johtuen. Toisaalta harmi. Poika ei ole kertonut, koska koulun liikuntakerho jatkuu. Luulisi sen jo pian jatkuvan. Tanssikerhoon ei halunnut. Prinsessa sen sijaan meni koulun tanssikerhoon. Prinsessa aloitti myös partion, kuten yllä jo kerroin. Tämän lisäksi hän tahtoisi, ja isänsä on innolla kannustamassa, aloittaa luistelukoulussa. Niin, ja jos nyt kuvittelette, että kyse on taitoluistelusta tms niin ette enemmän hakoteillä voisi olla. Ei, vaan on kyse Ringetestä, jossa pelin - ja luistelunkin toki - harjoittelua kutsutaan luistelukouluksi, jollei ole ns. joukkueessa mukana. Että sellaisia.

Jollei siitä pojan liikuntakerhosta kuulu mitään lähiaikoina eikä siis poika sellaiseen pääse/mene tänä syksynä, niin kyllä hän tarvitsee sitten jonkun uuden ihan pelkästään liikunnallisen harrastuksen. Pojalla toki on itsellään paljonkin haluja ja ehdotuksia, mutta pitää nyt katsoa...