Poika on kipeänä, ollut itse asiassa jo viikon ja se aiheuttaa mulle päänvaivaa. Miten määritellään kuumeeton päivä? Miten pitkään tuollaista täytyisi seurata, ennenkuin pitäisi ottaa uudestaan yhteyttä lääkäriin? Mistä ihmeestä poika saisi selville läksyt, kun luokkakaverit ovat ilmeisen haluttomia niitä kertomaan vaikka on kyselty ja opettaja, joka kyllä vastasi ensimmäiseen sähköpostiini viime viikolla kun ilmoitin hänelle pojan olevan kipeänä, ei ole vastannut mitään sen jälkeen lähettämiini sähköposteihin?

Josko aloittaisin alusta:

Viimeviikon maanantaina poika valitti kurkkukipua, mutta oli silti koulussa. Illalla kuitenkin kuume nousi, jopa 39:ään. Sen jälkeen poika kehitti kuivan yskän, joka sekin on pikkusen ehkä limaistunut (mutta kuulostaa edelleen enemmänkin kuivalta). Kuumetta piteli toistuvasti, kurkkukipu poistui. Keskiviikkona päivällä pojan niska kipeytyi. Aloin huolestua ja soitin terveyskeskukseen. Ei kuulostanut kovin huolestuneelta, pyysi seurailemaan ja jos jatkuu, niin ottaa yhteyttä päivystykseen tai seuraavana aamuna soittaa uudestaan heille. No, annoin pojalle lääkkeen, joka kyllä laski kuumeen, mutta niskaan ei auttanut yhtään. Mies soitti illalla päivystykseen, sielläkin meinasivat että odottaa aamuun, mutta kun ihmetteli puhelimessa, että miten pojan pitäisi tuolla niskalla saada nukuttua yö, kun lääke ei siihen ollut päivälläkään auttanut, suostuivat ottamaan vastaan. Päivystysreissulla lääkäri oli tutkinut, kuunnellut, painellut ja katsellut, oli tutkittu tulehdusarvo joka oli muistaakseen 28 eli vähän koholla ja oli myös konsultoitu lasten polia, jossa sanottiin että kotiin vaan, mutta jos pahenee, niin sitten sinne lastenpolille. Ilmeisesti (ehkä) jotain lievää aivokalvontulehdusta (sitä vaarattomampaa laatua). Sai yskänlääkereseptin ja neuvon ottaa kaksi parasetamolia kerralla ja yötä vasten vielä lisäksi yksi ibuprofeeni. Ja kyllähän se tepsi, poika sai nukuttua ja aamulla ei ollut niskakaan kipeä ja kuume poissa. Mutta iltapäivällä ne taas tuli molemmat käsi kädessä, kuume ja niskakipu. Silloin annoin kaksi parasetamolia, ja se tepsi, niin kuumeeseen kuin niskaan. Sama toistui perjantaina, ja lauantaina, jolloin kuume nousi aina yli 38:n ja niska samaa tahtia kipeytyi. Ja lääke kuitenkin aina tepsi. Sunnuntaina oli lämpöä 37,3 mutta niska kuitenkin aika kipeä, joten annoin nyt sellaisen ibuprofeenin ja se auttoi. Illalla ei ollut edes lämpöä, joten olin ihan lähettämässä poikaa tänään kouluun. Mutta... aamulämpö olikin niinkin paljon kuin 37,2, joten tuli ongelma... Ei kuumetta, mutta lämpötilalla on taipumus nousta iltapäivää kohti... Joten päädyin pitämään pojan vielä tänäänkin varmuuden vuoksi kotona.

Kuinka kauan tuollaista pitäisi seurata ennenkuin menee uudestaan lääkäriin? Sitä kun ei se lääkäri ollut siellä päivystyksessä kertonut (minä en ollut mukana, sillä mulla ei ajokorttia ja jonkun oli jäätävä kotiin tytön kanssa). Kun poika on ilmeisesti muutoin ihan hyvässä kunnossa yskää, kuumeilua ja niskan kipeytymistä lukuunottamatta. Onko kuumeeton päivä (kainalosta mitattuna) koko päivän alle 37,5 vai alle 37?

Niin ja ne läksyt! Poika soitti yhdelle luokkakaverille, vastasi ettei muista. Soitti toiselle,  joka muisteli jotain matematiikan tehtäviä, mutta kaikkia läksyjä ei osannut kertoa, koska ei ollut sillä hetkellä kotona. Lupasi soittaa kun menee kotiin. Sitä puhelua ei koskaan kuulunut. Tämä oli torstaina. Perjantaina poika soitteli samalle luokkakaverille, ja taas samanlainen vastaus, ei ole kotona. Soitti kolmannelle luokkakaverille joka ei ollut vielä kotona. Poika soitti tälle kaverille uudestaan myöhemmin, ei ollut silloinkaan kotona. Poika sitten laittoi tälle pojalle tekstiviestin, pyytäen tätä ilmoittamaan läksyt tekstiviestillä, kun menee kotiin. Ei kuulunut. Lauantaina hän laittoi luokkakaveri numero kakkoselle vastaavansisältöisen tekstiviestin, eikä vieläkään mitään. Minä kirjoitin opettajalle sähköpostia torstaina, kysellen niitä läksyjä, eikä siihenkään ole tullut vielä vastausta. Alan epäilemään, että kyseinen opettaja on ehkä itsekin kipeänä, sillä muutoin en ymmärrä sitä, miksei häneltä ole tullut mitään vastausta siihen viestiin, eikä perjantaiaamuiseen viestiin, jossa ilmoitin pojan olevan edelleen kipeänä. Tämä samainen opettaja vastasi kuitenkin viimetiistaiseen viestiini, jossa ensimmäistä kertaa ilmoitin pojan jäävän sairaana kotiin.

Yksi asia vielä lisäksi jäytää: Pojan luokkakaveri oli kysellyt tytöltä, missä veljensä on. Tyttö oli vastannut kipeänä kotona, johon tämä luokkakaveri oli kuulemma väittänyt, että lintsaa vaan! Käsittääkseni poika ei ole koskaan lintsannut, ainakaan minun tietooni ei ole sellaista kantautunut. Tiedän ja tiedostan, että poikani ei ole mikään koulunkäynnin ylin ystävä ja ylistäjä, on paljon unohduksia ja muita sääntörikkomuksia koulumenneisyydessä, mutta ei koskaan lintsaamisia (tietääkseni, ja uskoisin, että se tulisi tietooni opettajilta, jos selittämättömiä poissaoloja tulisi), niin miksi luokkakavereiden piirissä liikkuu lintsaamispuheita?!

Noniin, enköhän saanut jo purettua mieleni ilmoille.